Druhy medu

Včely při přelétávání z květu na květ nasávají sosákem sladkou šťávu, kterou nazýváme nektar. Včely také sbírají na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinnách. Jícnem a hltanem proniká nektar do medného váčku, kde je včela obohatí látkami vlastního těla. Aby včela naplnila medný váček velikosti špendlíkové hlavičky, musí navštívit až 1000 květů, a na cca 1 kg medu musí obletět cca 1 000 000 květů. Teď už tedy určitě rozumíte, co je to být pilný jako včela:-).

 

Květový med

Květový med – pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, obsahuje větší množství pylu. Stáčí se převážně z jarních snůšek. Známe především jednodruhové květové medy, jako je med řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů včetně medů z ovocných stromů. Květové medy jsou většinou světlé barvy a rychleji krystalizují vyjma medu akátového.

 

Smíšený med

Smíšený med – pochází ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu. Je to především med z malin a ostružin, z lípy, z později kvetoucích bylin a květin, z lesních bylin a medovice. Je tmavší až tmavé barvy, krystalizuje pomaleji.

 

Medovicový med

Medovicové medy – pocházejí z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků. Vznikají převážně v letních snůškách, mají zpravidla ostřejší chuť a výrazné aroma. Krystalizují velmi pomalu, jsou tmavé barvy.

 

Pastový med

Pastovaný med – přirozenou vlastností našich medů, především medů nektarových, je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo zkrystalizování medu, využíváme moderní a k medu šetrnou metodu pastování. Pokud se během krystalizace medem pomalu míchá, vzniknou v něm pouze jemné krystalky, které si uchovávají krémovitou konzistenci medu po dlouhou dobu. Pastový med je ideální pomazánkou na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný. Obsahuje jemné aroma z nektaru širokého spektra kvetoucích rostlin. Pastový med je přírodní květový med, v němž zůstávají neporušeny všechny biologicky aktivní látky, jako jsou enzymy, vitamíny, bílkoviny a minerální látky.

 

Krystalizace medu

Krystalizace medu a jeho rozehřátí – často se vyskytují otázky na pravost medu, obvykle v souvislosti s krystalizací. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem hroznového cukru – glukózy a je známkou kvality medu. Proto medy lipové, řepkové, z jeteliny, medovicové a smíšené po určité době krystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším obsahem fruktózy a sacharózy krystalizuje až po 1 roku. Med, který nám již zkrystalizoval, ponoříme ve sklenici do teplé vodní lázně, jejíž teplota by neměla přesáhnout 45 °C.

 

Skladování medu - med skladujeme v uzavřeném obalu, v suché a tmavé místnosti, při teplotě nejvýše 25 stupňů Celsia a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 70 %. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativné působí přímé sluneční paprsky.  


Pár praktických receptů z lidového léčitelství o využití medu

 

Proti chřipce - do sklenice teplého mléka přidáme 2 lžičky medu a na špičku nože másla. Užíváme několikrát denně.  

Na uklidnění nervů - doporučuje se jíst před spaním jednu lžičku medu.

Záněty horních cest dýchacích - med v teplém mléce či čaji s citronem proti infekci.

Při zácpě - před spaním kávovou lžičku medu - upravuje stolici.

Poruchy trávení - plynatost - med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.

Při nadbytku tuku v lidském organismu - med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.

V těhotenství - ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství (pokud nemají těhotenskou cukrovku). Plod tak dostane látky potřebné ke zdárnému vývoji. 

 

Med je vzácně vyvážený přírodní produkt - je to velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě.

Med je čistý přírodní produkt a účinný tradiční lidový lék.

Med odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost lidského organismu.